Net als vele andere huiseigenaars (en huurders) zijn ook VvE’s bezig om te kijken of zij hun appartementsgebouw kunnen verduurzamen. Bij sommige appartementsgebouwen is ook een garage aanwezig, en steeds meer mensen willen elektrisch rijden. Een garage is echter een gezamenlijke ruimte, dus hoe organiseer je dat daar laadpalen komen? En als je als VvE zonnepanelen op het dak wil leggen, zal je dat ook gezamenlijk moeten doen. Het dak is immers ook bij alle leden van de VvE in gezamenlijk eigendom.

Laadpalen
In het afgelopen jaar (2021) is het kabinet druk bezig geweest om het voor appartementseigenaren makkelijker te maken om elektrisch te rijden. Verenigingen van Eigenaars (VvE) kunnen subsidie krijgen om advies te vragen aan een deskundige, het zogeheten ‘oplaadpuntenadvies’. Dit advies kan antwoord geven op de vraag waar je in een garage laadpunten zet, hoe het veilig kan (ook in geval van brand) en wat een eerlijke verdeling is van de kosten.

Meer informatie over deze subsidie, vind je hier.

Zonnepanelen
Het dak van een appartement – doorgaans de meest logische locatie voor het plaatsen van zonnepanelen – is gemeenschappelijk eigendom van alle eigenaren. Als eigenaar van een appartement of als VvE kun je daar dus niet zomaar zonnepanelen plaatsen zonder enig overleg. Proactieve VvE-besturen komen mogelijk al tijdens een ledenvergadering met een plan om gemeenschappelijk zonnepanelen aan te schaffen, zodat iedere eigenaar kan profiteren van deze verduurzaming. Maar ook als dit niet het geval is, kun je al eigenaar dit onderwerp op de agenda zetten. Waar daarbij mogelijk helpt is de mogelijkheid als VvE om subsidie aan te vragen voor het opwekken van deze hernieuwbare energie, zoals dit zo mooi heet.

Wil je meer weten over deze subsidie? Kijk dan hier.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Aarzel niet om contact op te nemen, het eerste gesprek is altijd gratis!