Gefeliciteerd! Je bent zojuist eigenaar geworden van een leuk, nog net betaalbaar appartement. Waarschijnlijk bevindt dit appartement zich in een gebouw met andere appartementen.
In dat geval word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor onder meer het onderhoud van de gezamenlijke ruimten. De VvE wordt vertegenwoordigd door een bestuur, die in de meeste gevallen bestaat uit eigenaren die deze taken vrijwillig op zich nemen.
Maar wat doe je als je vindt dat de VvE te weinig doet en het onderhoud te wensen over laat? Anders gesteld: wat doe je als je meent dat de VvE niet goed functioneert?
Taken van een VvE
De taken van een VvE zijn onder meer het onderhoud en beheer van het appartementengebouw, of een gedeelde binnentuin. Maar denk ook aan het onderhoud van een lift of trap, of van de gezamenlijke parkeergarage.
Ten behoeve van dit onderhoud betaal je als appartementseigenaar maandelijks een bedrag aan de VvE. Hierdoor kan de VvE een ‘spaarpotje’ opbouwen voor onderhoud en reparaties. Maar ook om bijvoorbeeld een opstalverzekering af te sluiten op het gebouw, waardoor schade door blikseminslag, brand en waterschade verzekerd is.
Al met al een grote verantwoordelijkheid!
Achterstallig onderhoud
Maar nu heb je al tig mails gestuurd over die loszittende tegel voor de ingang. En geklaagd over het feit dat er nog maar één lift werkt. Of dat de verf in de hal afbladdert en o ja, die waterschade in de garage is ook nog steeds niet opgelost.
Na een paar halfslachtige e-mailreacties van het bestuur (of de VvE-beheerder) en geen enkele actie, ben je het wel zat. Er moet wat gebeuren! Maar wat?
3 tips om je VvE wakker te schudden
Afhankelijk van je situatie kun je het volgende doen om de boel even wakker te schudden:
- Documenteer je klachten. Maak foto’s, noteer datum en tijdstip van hetgeen je constateert en dien je klachten altijd per mail in. Op die manier bouw je een dossier, dat je kunt gebruiken om je klachten kracht bij te zetten.
- Breng je zorgen/klachten als agendapunt in op de Algemene Ledenvergadering (ALV). Een VvE houdt doorgaans 1 x per jaar een ALV. Dat is het moment om jouw zorgen en bezwaren te uiten. Bereid het goed voor, neem voorbeelden mee en zorg voor medestanders.
- Stel jezelf beschikbaar om zitting te nemen in het bestuur! Iedere VvE heeft baat bij een actief bestuur en het kost ook wel wat tijd om dit – naast je werk, studie of andere activiteiten – goed te doen. Om bestuursleden te ontslaan of zelf gekozen te worden heb je doorgaans een (gekwalificeerde) meerderheid nodig van de stemmen die worden uitgebracht tijdens de ALV. Dit kun je van tevoren nakijken in de splitsingsakte.
Dit klinkt best ingewikkeld..
Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Vaak beginnen de klachten ook klein en de truc is dan ook om de klachten niet te veel te laten oplopen en op tijd te beginnen met de opbouw van een dossier.
Loop je zelf tegen een uitdaging aan op dit gebied en wil dat ik met je meedenk over een oplossing?
Stuur gerust een mail (info@vaalburgadvocatuur.nl) of stuur mij een whatsapp-bericht met het verzoek om terug te bellen (020 – 215 73 62). Meer informatie is ook terug te vinden op mijn website: https://www.vaalburgadvocatuur.nl/
Vaalburg Advocatuur: Persoonlijk. Professioneel. Deskundig.