Jazeker! De regels voor vergunningvrij bouwen zijn in de Omgevingswet zelfs wetgeving vereenvoudigd. Er zijn minder regels en voorwaarden waar je aan moet voldoen. Hierdoor wordt het voor particulieren makkelijker om kleine bouwwerken te realiseren, zonder dat zij hiervoor een vergunning hoeven aan te vragen.

De Omgevingswet

De Omgevingswet is een nieuwe wet die op 1 januari 2024 in werking zal treden. Deze wet heeft grote invloed op de manier waarop we omgaan met onze leefomgeving. Eén van de onderwerpen waar de Omgevingswet zich op richt, is vergunningvrij bouwen. In deze blog leggen we uit wat vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet inhoudt.

Vergunningvrij bouwen houdt in dat je zonder vergunning van de gemeente mag bouwen.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om het plaatsen van een schuurtje in je tuin of het verbouwen van je woning. Onder de Omgevingswet zijn de regels voor vergunningvrij bouwen op een aantal punten veranderd.

Geen vergunning, wel regels en voorwaarden

Wel zijn er nog steeds regels waar je je aan moet houden. Zo mag je niet zomaar overal bouwen en gelden er nog steeds bepaalde eisen ten aanzien van de veiligheid en het milieu. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de brandveiligheid van het bouwwerk en mag je geen schade toebrengen aan de natuur.

Ook is het van belang om te weten dat vergunningvrij bouwen niet altijd mogelijk is.

Zo zijn er bijvoorbeeld beperkingen ten aanzien van de locatie van het bouwwerk. Als je bijvoorbeeld in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont, gelden er andere regels dan wanneer je in een gewone woonwijk woont.

Daarnaast gelden er ook nog regels op het gebied van de maximale afmetingen van het bouwwerk. Zo mag een bijgebouw, zoals een schuur of een carport, niet hoger zijn dan 5 meter en mag het oppervlak niet meer dan 50 vierkante meter bedragen. Voor andere bouwwerken, zoals een dakkapel, gelden weer andere regels.

Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de regels en voorwaarden die gelden voor vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet.

Met name kleine bouwwerken

Tot slot is het van belang om te benadrukken dat vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet met name geldt voor kleine bouwwerken. Er gaat straks een drempelwaarde gelden en als je daar onder blijft, is het bouwwerk vergunningvrij. Maar stel dat je bijvoorbeeld een nieuwe woning wilt bouwen of een grote verbouwing wilt uitvoeren, heb je wel een vergunning nodig.

In het kort houdt vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet in dat je zonder vergunning van de gemeente kleine bouwwerken kunt realiseren. Wel zijn er nog steeds regels en voorwaarden waar je aan moet voldoen. Het is dus van belang om je goed te laten informeren voordat je aan de slag gaat

Vragen?

Twijfel je of je nu al een bepaald bouwwerk wilt (laten) bouwen, of dat het misschien beter is om te wachten tot na de invoering van de Omgevingswet?


Stuur gerust een mail (
info@vaalburgadvocatuur.nl) of stuur een whatsapp-bericht met het verzoek om terug te bellen (020 – 215 73 62). Meer informatie is ook terug te vinden op mijn website: https://www.vaalburgadvocatuur.nl/


Vaalburg Advocatuur: Persoonlijk. Professioneel. Deskundig.