Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is zogeheten duurzame energie en maakt gebruik van warmte uit de grond. Bij geothermie wordt vanuit minimaal 500 meter diepte onder de grond warm water omhoog gepompt, dat vervolgens weer gebruikt wordt om leidingwater te verwarmen. Dit warme leidingwater kan daarna gebruikt voor de verwarming van woningen, bedrijfspanden en kassen. Het verwarmde water koelt na gebruik weer af en wordt dan weer teruggepompt in de grond, omdat daarna weer op te warmen in de diepere lagen van de aarde. Het is dus een circulair systeem en raakt daardoor feitelijk niet op.
Er kleven wel wat nadelen aan het gebruik van geothermie, met name aan de wijze waarop het warme water omhoog wordt gepompt. Dat gebeurt door grote installaties, die ook voor de nodige geluidsoverlast kunnen zorgen. Daarnaast zit er ook vaak aardgas in de grond, dat als bijvangst ook omhoog wordt gepompt. Dat aardgas kan een gevaar opleveren voor de omgeving, als het niet goed wordt opgevangen.
Ook is duidelijk dat het omhoog pompen van warm water en het naar beneden pompen van koud water, tot gevolg kan hebben dat de bodem krimpt en uitzet. Daardoor kunnen bevingen ontstaan in de bodem, die schade aan huizen kan veroorzaken.
Vaalburg Advocatuur heeft meerdere procedures gevoerd tegen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat – die de vergunningen afgeeft om geothermie te exploiteren – omdat omwonenden veel geluidsoverlast ervaren en er diverse calamiteiten zijn geweest, laatstelijk in de gemeente Vierpolders.