Tarieven

Goed om te weten: een eerste kennismakingsgesprek is bij ons altijd gratis!

Met een gesprek van maximaal een half uurtje, kun je uitleggen welke vragen je hebt en kunnen wij kijken of we je verder kunnen helpen. Soms is het nodig om eerst nog extra informatie te sturen, waardoor we je beter kunnen adviseren. Ook zullen in dit gesprek mogelijke vervolgstappen bespreken.

Vast tarief of uurtarief?

Als je na het bespreken van de vervolgstappen tot de conclusie komt dat je graag wil dat wij jouw zaak verder oppakken, bespreken we daarna of we dit voor een vast tarief kunnen doen of een uurtarief. Een vast tarief heeft als voordeel dat je tevoren weet welke kosten je kwijt en dat dit niet meer wordt. Bij overzichtelijke zaken zullen we dan ook een aanbod doen voor een vast tarief.

In alle andere gevallen zullen we een uurtarief hanteren, zonder opslag voor kantoorkosten. Dit uurtarief ligt tussen de € 225 en € 250 (exclusief B.T.W.), afhankelijk van de benodigde expertise en het belang van de zaak.

omgevingsrecht test

Gefinancierde rechtsbijstand

Gefinancierde (of gesubsidieerde) rechtsbijstand noemen we ook wel een toevoeging. Als je een toevoeging krijgt, betaalt de overheid het grootste deel van de kosten van je advocaat. Je betaalt dan zelf nog wel een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen. Hoe lager je inkomen is, hoe minder eigen bijdrage je hoeft te betalen.

Er zijn meerdere opties voor een toevoeging:

  1. Lichte advies toevoeging (LAT)
    Kan de advocaat je vraag binnen drie uur beantwoorden of oplossen, bijvoorbeeld door het geven van advies? Dan kan je advocaat een lichte advies toevoeging aanvragen.
  2. Reguliere toevoeging
    Heeft je advocaat meer tijd nodig om het probleem op te lossen? Of moet er een procedure worden gestart? Dan kan de advocaat een reguliere toevoeging aanvragen.

Denk je in aanmerking te komen voor een toevoeging? Geef dit dan tijdig aan. Helaas kan Vaalburg Advocatuur niet alle zaken op basis van een toevoeging behandelen. Mocht dat het geval zijn, zullen we altijd doorverwijzen naar een kantoor waar dit wel kan.

Rechtsbijstandsverzekering

We kunnen u ook van dienst zijn als u een rechtsbijstandsverzekering heeft!

Veel particulieren of ondernemers hebben een rechtsbijstandsverzekering, bijvoorbeeld bij DAS, ARAG, SRK of een andere verzekeraar. Je wil echter een eigen advocaat inschakelen en geen gebruik maken van de juristen van de verzekeraar. Mag dat? Ja, dat mag en is zelfs wettelijk geregeld.

Als verzekerde heb je recht op een eigen advocaat naar keuze wanneer je moet procederen. De verzekeringsmaatschappij is dan verplicht om de kosten van jouw eigen advocaat geheel of gedeeltelijk te vergoeden. Hoeveel advocaatkosten zij vergoeden hangt af van de polisvoorwaarden en hoe je de advocaat hebt ingeschakeld.

Belangrijk: neem tijdig contact op met je verzekeraar!

Als je voor rechtsbijstand verzekerd bent, is het voor de dekking van belang dat je iedere juridische kwestie direct aan je verzekeraar of tussenpersoon meldt. Laat ook aan je externe advocaat weten dat je verzekerd bent, zodat de inhoudelijke start van de werkzaamheden van de advocaat en je verzekering goed met elkaar afgestemd kunnen worden. Als dit niet goed gebeurt kan het zijn dat de advocaatkosten voor jouw zaak (gedeeltelijk) niet worden gedekt.

De verzekeringsmaatschappij moet dus op de hoogte zijn van het feit dat je de bepaling van vrije advocaatkeuze inroept. Die keuzevrijheid gaat pas lopen als er geprocedeerd wordt of je een mediator inschakelt.

Kostenmaximum

Rechtsbijstandsverzekeraars maken je het soms lastig om een eigen advocaat in te schakelen. De meeste polissen kennen inmiddels wel een maximumvergoeding voor ‘externe kosten’. Vaalburg Advocatuur werkt echter met zeer concurrerende uurtarieven of vaste prijsafspraken. Hierdoor levert een maximum aan gedekte kosten doorgaans geen problemen op en dus ook geen beperking om de kosten via de rechtsbijstandsverzekeraar vergoed te krijgen.

Second opinion

Veel verzekeraars bieden in hun polisvoorwaarden ook nog de mogelijkheid om bij een geschil je zaak nog eens voor te leggen aan een onafhankelijke advocaat voor het geven van een second opinion. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de verzekeraar jouw zaak niet wil oppakken of overdragen aan een externe advocaat, omdat zij menen dat de reële kans op succes niet groot genoeg is. Daarmee zeggen ze feitelijk dat je een kansloze zaak hebt. Vaalburg Advocatuur heeft veel ervaring met het opstellen van second opinions en het beoordelen van de slagingskansen van zaken. Wij kunnen je in zo’n geval dus goed helpen.

Kortom, heb je een rechtsbijstandverzekering? Ook dan ben je bij Vaalburg Advocatuur aan het juiste adres!